Najnovije

Vučić: Podela KiM-a - "A ko će da bude taj koji će da nam da?

Sreda 21. mart 2018, 22:10

Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova. Oni to smatraju završenim. Smatraju bilo kakvu priču o tome, otvaranjem Pandorine kutije. Ja sam na sve to rekao, svaki put - i ovde - da su oni otvorili tu Pandorinu kutiju 2008, nepoštujući Rezoluciju 1244. Mi ne pregovaramo samo sa Albancima, što je najveći problem, već i sa onima koju su stvorili nezavisnu državu Kosovo - poručio je večeras iz Njujorka predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Opširnije...

REAKCIJE nakon demarkacije: "Počinje proleće slobode kretanja za građane Kosova"

Sreda 21. mart 2018, 20:50

Nakon gotovo tri godine neuspeha, Skupština Kosova večeras je uspela da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Samo nekoliko minuta nakon izglasavanja, čestitke su počele pristižu od međunarodnih i zvaničnika iz Prištine. "Počinje proleće slobode kretanja za građane Kosova"; "akcija koja garantuje evroatlansku budućnost"; "stvarno dostignuće, konkretan napredak" - neke su od poruka. Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Kosova, Tanja Fajon, poručuje - spremna sam da stavim izveštaj o viznoj liberalizaciji na glasanje u Evropskom parlamentu, odmah nakon što komisija da zeleno svetlo.

Opširnije...

Kosovska Mitrovica: Večeras "Telo slika prostor"

Sreda 21. mart 2018, 19:00

U galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici večeras pozorišna predstava plesnog karaktera "Telo slika prostor". Koreograf je profesorka ovog fakulteta, Vera Obradović. Izvođenje počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan. 

Opširnije...

Predsedništvo: Vučić će o razgovorima u Njujorku obavestiti javnost

Sreda 21. mart 2018, 18:00

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antonijom Guterešom. O sadržini ovog i svih drugih razgovora koje je vodio u Njujorku, Predsednik Vučić uskoro će obavestiti javnost u Srbiji - saopšteno je iz Predsedništva.

Opširnije...

Express: Tači tajno otputovao u SAD

Sreda 21. mart 2018, 15:47

Gazeta Express saznaje da se predsednik Kosova, Hašim Tači, nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, na putu koji je držao u tajnosti nekoliko dana. Pre nekoliko dana je objavljeno da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nenajavljeno otputovao u Sjedinjene Američke Države. Opozicione stranke iz Beograda optužile su Vučića da je uključen u tajne pregovore sa Hašimom Tačijem, prvo u Parizu, a kasnije i u SAD-u.  Ranije je prestižni austrijski list "Der Standard" izvestio da su njih dvojica uključeni u razgovore u vezi sa podelom Kosova, ali je ova opcija zabranjena nakon intervencije Berlina.

Opširnije...

Domu kulture "Gračanica" isključena struja po treći put u pola godine

Sreda 21. mart 2018, 14:09

Domu kulture „Gračanica“ danas je isklјučena električna energija, iako su, navode - računi za struju uredno plaćeni. Službenici kosovske kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom (KEDS) struju su isključili, dodaju, bez ikakvog obrazloženja, uz asistenciju Kosovske policije. Traže od nadležnih institucija da "pod hitno uvedu minimum reda u rad KEDS-a" u Gračanici i "spreče svaki oblik diskriminacije".  Ukoliko se hitno ne reši ovaj problem, radnici ovog doma, ali i Narodnog pozorišta Priština, ansambla „Venac“ i Gradske biblioteke - koji takođe rade u prostorijama ove institucije - "biće primorani na javni protest i blokadu saobraćaja u Gračanici" - poručuju iz Doma kulture Gračanica. U proteklih pola godine ovo je treći put kako im se isklјučuje električna energija i onemogućava normalan rad, ističu. 

Opširnije...

Brisel: Tehnički dijalog BG-PR bez napretka

Sreda 21. mart 2018, 12:33

"Razgovori su bili temeljni, nije postignut nikakav dalji napredak" - ovako su ukratko iz Evropske unije saopštili epilog tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. EU je istovremeno pozvala obe strane da "intenziviraju svoje napore u radu na implementaciji", podsećajući da je "napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovim evropskim putevima".

Opširnije...

Trepča na čekanju

Sreda 21. mart 2018, 11:35

Rudnik Trepča od 2016. godine čeka na formiranje Nadzornog odbora, glavnog organizacionog tela koje će mu omogućiti funkcionisanje. Nadzorni odbor, naime, bira Upravni odbor ovog giganta, odnosno direktora, njegovog zamenika i rukovodioce poslovnih jedinica.

Opširnije...

Hieromonk Dionysius's "Materials for the History of the Visoki Dečani-Holy Trinity Lavra"

Sreda 21. mart 2018, 10:20

Dečani hieromonk Dionysius, who came to Visoki Dečani Monastery from the Holy Mountain in 1903, kept a diary from the time of his arrival in Metohija until 1906. These writings were titled "Materials for the History of the Visoki Dečani-Holy Trinity Lavra". In his manuscripts, which were in Russian, he wrote about the life of Visoki Dečani at that time: everyday life, visits, pressures, as well as intimidation and attacks on the monastery and brotherhood. Visoki Dečani Monastery received these manuscripts from the brotherhood of Hilandar Monastery on Mount Athos. They have been translated into Serbian and English.

Opširnije...

Pred sednicu za demarkaciju, ambasadori Kvinte sa Veseljijem

Sreda 21. mart 2018, 09:20

Dva sata pred početak sednice Skupštine Kosova, koja se očekuje u 11 časova, kada bi trebalo da se glasa za demarkaciju sa Crnom Gorom, u kancelarijama predsednika Skupštine, Kadrija Veseljija, okupili su se ambasadori Kvinte, zajedno sa šeficom Kancelarije EU u Prištini, Natalijom Apostolovom.

Opširnije...

Sušice: Dvanaestočlanoj porodici Stanojkovići uručen traktor

Sreda 21. mart 2018, 08:00

Dvanaestočlana porodica Radovana Stanojkovića, u selu Sušice u opštini Štrpce, dobila je u utorak traktor. Donacija je stigla iz Leskovca od privrednika Dejana Jankovića.

Opširnije...

Skupština Kosova: Ratifikovan sporazum o demarkaciji

Sreda 21. mart 2018, 01:31

Skupština Kosova po četvrti put zaredom nije uspela da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Sednica, koja je počela posle 16 časova, i trajala gotovo do 1 čas posle ponoći - nastavlja se u 11. Iz Skupštine Kosova navode da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka kvoruma. Nisu prisustvovali poslanici Srpske liste koja, kako je ranije navela, neće glasati za ratifikovanje. Na sednici nisu bili ni pojedini poslanici Demokratske lige Kosova koja je, sa druge strane, potvrdila da će glasati za ratifikaciju. Upravo je to razlog zašto je sednica i pomerena, prenosi Kallxo.

Opširnije...

Kozarev: Ukidanje broja +381 na Kosovu najobičnija laž

Utorak 20. mart 2018, 22:09

"Postoji jasno formulisan akcioni plan kojim je definisano šta se i kada dešava u kontekstu telekomunikacija, tako da je svaka tvrdnja o ukidanju pozivnog broja 381 za korisnike na Kosovu i Metohiji najobičnija laž" - poručio je večeras zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev. Oglasio se nakon što su kosovski mediji preneli saopštenje da Telekom Kosova od 24. marta "prestaje sa korišćenjem" pozivnog broja +381. 

Opširnije...

Šalja: Članstvo Kosova u UN zavisi od Rusije, ali ako se BG i PR slože to neće biti problem

Utorak 20. mart 2018, 19:24

Zajednica srpskih opština će se formirati. Kosovski političari imaju međunarodnu obavezu da to učine, a dve strane su se složile da kosovski ustavni sud da poslednju reč da li je nacrt statuta po ustavu i zakonima Kosova. Učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije, ali ako se potpiše pravno obavezujući sporazum, mi se nadamo da će ga i Rusija podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za učlanjenje u UN - Rusija neće praviti probleme - kaže savetnik kosovskog predsednika, Bljerim Šalja. 

Opširnije...

Nik Dučić novi komandant američkog KFOR-a

Utorak 20. mart 2018, 18:33

Pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, novi je komandant američkog KFOR-a. On je danas u bazi Bondstil preuzeo dužnost od komandanta Majka Spraginsa.

Opširnije...

Haradinaj: Hitno rešiti energetski spor sa Srbijom

Utorak 20. mart 2018, 18:07

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, učestvujući na trećem forumu na visokom nivou "Ulaganje u energetsku infrastrukturu" u Prištini, naveo je da Kosovo ostaje posvećeno rešavanju energetskog spora sa Srbijom koji je usporio električne satove širom Evrope.       

Opširnije...

Nemci žele za Kosovo status posmatrača u UN

Utorak 20. mart 2018, 17:55

Neko od visokih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, novi šef diplomatije Hajko Mas, ili državni sekretar, trebalo bi ove sedmice, verovatno u četvrtak, 22. marta, da poseti Srbiju i predstavi stav Berlina o rešavanju kosovskog pitanja, tvrde nezvanično za Danas predstavnici diplomatskih krugova.

Opširnije...

Od 24. marta Telekom Kosova prestaje sa korišćenjem pozivnog broja +381

Utorak 20. mart 2018, 17:33

Telekom Kosova obavestio je javnost da će, sprovođenjem plana migracije, koji je izradio ARKEP za implementaciju državnog pozivnog broja +383, 24. marta 2018. godine prestati sa korišćenjem pozivnog broja +381.

Opširnije...

Vučić u sredu s Guterešom u Njujorku

Utorak 20. mart 2018, 16:59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antonijom Guterešom, potvrđeno je agenciji Beta u sedištu UN-a. On je u subotu otputovao u Njujork, a Glas Amerike objavio je juče da se radi o privatnoj poseti.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 664 »