Tematske vesti

Ubistvo Olivera Ivanovića

Vučić: Više puta sam razgovarao sa Ivanovićem, znali smo za njihove različite sukobe na Severu

Cela akcija koju su vodili po pitanju Olivera Ivanovića i posle toga usmerena je samo na otimanje Severa Srbiji, Srbima. Ne odbacujem mogućnost krivice ni na jednoj strani. Nacrtan je Srbin, samo se čeka da svi kažu to ime. Imamo određene sumnje i nadležni organi će da nastave da rade po tom pitanju. Ja sam skoro siguran da su tu upleteni ljudi sa različitih strana - kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Čirilica" na TV Happy. Postojao je sukob između Milana Radojičića i Olivera Ivanovića, tvrdi: "sukob postoji 10-15 godina, ma kakvi, 18 godina". Naravno da ima kriminala na Severu, kaže. A gde ga nema? - pita

Opširnije...

Lokalni izbori na Kosovu 2017.

Konstituisana SO Severna Mitrovica: Izabrano staro-novo rukovodstvo

Potpisivanjem izjava odbornika i gradonačelnika danas je konstituisana sednica Skupštine opština Severna Mitrovica. Izabrano je rukovdstvo. Predsedavajući je Dejan Gurešić ispred liste Srpska koji je istu funkciju vršio i u delu prethodnog saziva. Njegov zamenik je Baškim Cimilji iz Tačijeve PDK. Funkciju zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice u naredne četiri godine vršiće predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, pri sistemu Republike Srbije, Aleksandar Spirić.

Opširnije...

O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u

Dveri i DJB traže posebnu sednicu Skupštine o KiM-u: Samo najviši organ Republike Srbije ne razmatra najvažnije nacionalno pitanje

Dveri i pokret Dosta je bilo zatražili su danas vanrednu skupštinsku sednicu o, kako su naveli, "međunarodnm pritiscima na državne organe Republike Srbije u vezi sa pregovorima i situacijom na KiM-u". Traže takođe da na ovoj sednici na pitanja narodnih poslanika odgovaraju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Zahtevaju da prisustvuje i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji, navode, aktivno učestvuje u pregovorima o budućnosti KiM-a.

Opširnije...

Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.

Rakić: 100% obećavam i garantujem da će ZSO biti formirana vrlo brzo

Nakon isticanja procenata glasova od 90% zbog kojih je Srpska lista ušla u vladu Ramuša Haradinaja - i danas novi procenti, ovog puta od njenog šefa. "Mogu 100% da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana u sledećem periodu, vrlo brzo," jutros je u jutarnjem dnevniku RTS, rekao je Rakić. 

Opširnije...

Briselski proces

Vlada Kosova pozvala predstavnike svih stranaka u Skupštini da budu deo pregovaračke delegacije

Šef prištinske delegacije za tehnički dijalog sa Beogradom i savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, pozvao je predstavnike političkih partija "svih političkih entiteta" u skupštini Kosova da se pridruže ovoj pregovaračkoj delegaciji, saopšteno je iz kosovske skupštine. Poziv je uputio tokom današnjeg izveštavanja pred Odborom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije. 

Opširnije...

Lokalne samouprave na Severu

Konstituisana SO Severna Mitrovica: Izabrano staro-novo rukovodstvo

Potpisivanjem izjava odbornika i gradonačelnika danas je konstituisana sednica Skupštine opština Severna Mitrovica. Izabrano je rukovdstvo. Predsedavajući je Dejan Gurešić ispred liste Srpska koji je istu funkciju vršio i u delu prethodnog saziva. Njegov zamenik je Baškim Cimilji iz Tačijeve PDK. Funkciju zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice u naredne četiri godine vršiće predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, pri sistemu Republike Srbije, Aleksandar Spirić.

Opširnije...

Specijalni sud za Kosovo

Švendimen odlazi sa mesta tužioca Specijalnog suda

Dejvid Švendimen odlazi sa mesta tužioca Specijalnog suda za Kosovo 31. marta, zbog isteka mandata. Kvaj Hong Ip (Kwai Hong Ip), Švendimenov zamenik, biće vršilac dužnosti tužioca. Švendimen ističe da njegov odlazak "ne znači promenu kursa, niti podrške radu Specijalizovanog tužiilaštva od strane SAD-a, Evropske unije ili međunarodne zajednice u celini".

Opširnije...

Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

Zajednička sednica vlada Albanije i Kosova: "Preporod ljubavi" i "novo poglavlje"

Vlade Kosova i Albanije održale su danas u Korči zajednički sastanak. Ministri ovih vlada potpisali su, kako je i najavljeno, 12 sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji. Tri su se ticala dijaspore. Najavljeno je i otvaranje operativne kancelarije za Kosovo u luci Drač. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zatražio je od albanskih predstavnika da "pomognu" Kosovu u učlanjenju u međunarodne mehanizme, navodeći da se "jačanje pozicije Kosova na Balkanu može ubrzati kroz saradnju Kosova i Albanije". Njegov albanski kolega, Edi Rama, najavio je "unifikaciju carina", uklanjanje "tarifnih barijera", kao i otvaranje "drugih carinskih punktova" između Kosova i Albanije. 

Opširnije...

ISIS i Kosovo

Još jedan građanin sa Kosova ubijen u Siriji, optužen u slučaju "Badovci"

Dok je juče izvešteno da je u Siriji ubijen K.A., Kosovska policija danas je saopštila da je u ovoj zemlji ubijen i B.I.

Opširnije...

Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Opširnije...

Lobiranje kosovske diplomatije

Pacoli: Barbados priznao Kosovo

Barbados je priznao Kosovo, upravo je saopštio ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli. Vest o priznanju dolazi uoči desetogodišnjice jednostano proglašene nezavisnosti Kosova.

Opširnije...

GODINA ZA NAMA

Studentska akcija: Novogodišnji paketići i radionica za učenike škole "Kosovski božur"

Studenti Filozofskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici dodeli su danas 33 novogodišnja paketića učenicima škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur". Pored paketića, pripremili su zakusku, a sa njima su se i družili u okviru radionice koju su, takođe, organizovali. Akcija studenata nosi naziv "I ja sam drug za osmeh dug!"

Opširnije...

Zid i voz

Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

Opširnije...

Čija je Trepča?

Haradinaj zatražio brze i konkretne akcije da se sprovede Zakon o Trepči

"Brze" i "konkretne postupke" u vezi sa sprovođenjem Zakona o Trepči zatražio je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u pismu koje je danas uputio ministrima vlade koju predvodi, saopšteno je večeras u Haradinajevom kabinetu. Zakon o Trepči usvojen je pre gotovo godinu dana, za vreme vlade Ise Mustafe, a konkretni koraci za sprovođenje nisu preduzeti. Ovim zakonom Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče, a isti predlaže zatvaranje jedinice Trepča-Sever, uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na Severu. Srpska lista se u prošlom sazivu oštro protivila usvajanju i sprovođenju ovog zakona, zbog čega je i zamrzla svoje učešće u kosovskim institucijama.

Opširnije...

IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura, Vučić kooperativan u predaji KiM-a

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

Opširnije...

Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

"Park mira - most na Ibru"

Delavi obišao Ibarski most

Ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu, Greg Delavi, obišao je danas glavni Ibarski most u Kosovskoj Mitrovici, na kojem se trenutno odvijaju radovi u okviru takozvane revitalizacije. Radostan sam da vidim mitrovički most renoviran i otvoren za pešake, poručio je Delavi na svom Twitter nalogu nakon posete, uz objavljene fotografije. 

Opširnije...

"Slučaj Jablanović"

Aleksandar Jablanović kod Vulina u Ministarstvo rada

Nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Aleksandar Jablanović postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rešenje o njegovom postavljenju na tu funkciju potpisao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javio je Tanjug. Jablanović je partijski saborac ministra Vulina.

Opširnije...

Korupcija u EULEX-u

Papadopulo posle emisije RTK o EULEX-u: Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu

"Misija u potpunosti poštuje integritet kosovskog pravosudnog sistema, a potom i sve odluke i presude kosovskih sudova, u kojima su sudije EULEX-a uključene i  stoga potpuno integrisane. Odluku koja je osporena na programu na RTK doneo je Vrhovni sud Kosova,” naglasila je šefica Misije EULEX, Aleksandra Papadopulo (Alexandra Papadopoulou), u saopštenju za medije, a kao odgovor na program koji je nedavno emitovan na Radio televiziji Kosovo u kojem je ova televizija iznela sadržaj elektronske prepiske između sada već bivšeg sudije vrhovnog suda Malkolma Simonsa i šefa civilnih operacija Evropske unije, Keneta Dina i u kojoj se ukazuje na neprofesionalno ponašanje poljskog sudije EULEX-a Daniela Sielickog u donošenju sudske odluke za optužene u slučaju "Drenica 2".

Opširnije...

Vučić na Kosovu i Metohiji

Delegacija ministarstva poljoprivrede od danas na KiM-u: Procena za paket pomoći

Stručna delegacija Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije, zajedno sa predstavnicima Kancelarije za KiM, boraviće danas i sutra na Kosovu i Metohiji. Razgovaraće sa polјoprivrednim proizvođačima i na terenu izvršiti procenu kako bi se napravio adekvatan paket pomoći za srpsko stanovništvo, saopšteno je iz ovog minstarstva. 

Opširnije...
«1 »