Tematske vesti

ROSU, Đurić, Srpska, ZSO...

Godot, The Serbian Way: We’ve Waited For 5 Years, We’ll Wait For Three And A Half Months More

"If we have waited for these five years, we will wait for another three and a half months. We will wait for these three and a half months and we say that on the fifth anniversary”

Opširnije...

Lokalni izbori na Kosovu 2017.

Konstituisana SO Severna Mitrovica: Izabrano staro-novo rukovodstvo

Potpisivanjem izjava odbornika i gradonačelnika danas je konstituisana sednica Skupštine opština Severna Mitrovica. Izabrano je rukovdstvo. Predsedavajući je Dejan Gurešić ispred liste Srpska koji je istu funkciju vršio i u delu prethodnog saziva. Njegov zamenik je Baškim Cimilji iz Tačijeve PDK. Funkciju zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice u naredne četiri godine vršiće predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, pri sistemu Republike Srbije, Aleksandar Spirić.

Opširnije...

O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u

Vučić: Za trajno rešenje pitanja Kosova potrebna saglasnost velikih sila. Neće biti lako

Verovao sam da je lakše da Srbi i Albanci sami razgovaraju. Međutim, za trajno rešenje potrebna je i saglasnost Nemaca, Francuza, dakle EU, Amerikanaca, Turske, Rusije, a da o svemu tome bude obaveštena i Kina - poručio je danas iz Berlina, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Neće biti lako u vezi sa Kosovom, sve ostalo ide u dobrom smeru. Ja ljude u Srbiji ne lažem, nikada nisam, i ljudi to znaju. Neće biti dobrog rešenja za KiM i to da vam kažem, ali kompromis znači da svi pomalo budemo nezadovoljni - njegova je poruka građanima Srbije, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ponavlja da je Srbija spremna za kompromis, ali za to su potrebne dve strane, ističe. 

Opširnije...

Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.

Rakić: 100% obećavam i garantujem da će ZSO biti formirana vrlo brzo

Nakon isticanja procenata glasova od 90% zbog kojih je Srpska lista ušla u vladu Ramuša Haradinaja - i danas novi procenti, ovog puta od njenog šefa. "Mogu 100% da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana u sledećem periodu, vrlo brzo," jutros je u jutarnjem dnevniku RTS, rekao je Rakić. 

Opširnije...

Briselski proces

Godot, The Serbian Way: We’ve Waited For 5 Years, We’ll Wait For Three And A Half Months More

"If we have waited for these five years, we will wait for another three and a half months. We will wait for these three and a half months and we say that on the fifth anniversary”

Opširnije...

Lokalne samouprave na Severu

Zaslužio je Oliver više od jedne ulice

Sedam stotina i četrdeset i devet ispitanika, odnosno 92%, podržalo je inicijativu SDP-a da ulica Sutjeska dobije ime po Oliveru Ivanoviću

Opširnije...

Specijalni sud za Kosovo

Specijalizovano tužilaštvo analizira 70.000 dokumenata

"Specijalizovano tužilaštvo u ovom trenutku analizira i procenjuje oko 700.000 stranica dokumentacije, koju sačinjava oko 70.000 dokumenata, uz nekih 6.000 povezanih predmeta - video snimaka, fotografija, transkripata i ostalih materijala sakupljenih tokom istrage do današnjeg dana," kazao je sada već bivši tužilac ovog tužilaštva Dejvid Švendiman. On je juče održao govor "Osvrt na vreme provedeno u ulozi specijalizovanog tužioca i izazovi koji predstoje" u prepunoj sali Lajdenskog univerziteta pred publikom koju su činili advokati, novinari, diplomate i studenti. 

Opširnije...

Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

Zajednička sednica vlada Albanije i Kosova: "Preporod ljubavi" i "novo poglavlje"

Vlade Kosova i Albanije održale su danas u Korči zajednički sastanak. Ministri ovih vlada potpisali su, kako je i najavljeno, 12 sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji. Tri su se ticala dijaspore. Najavljeno je i otvaranje operativne kancelarije za Kosovo u luci Drač. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zatražio je od albanskih predstavnika da "pomognu" Kosovu u učlanjenju u međunarodne mehanizme, navodeći da se "jačanje pozicije Kosova na Balkanu može ubrzati kroz saradnju Kosova i Albanije". Njegov albanski kolega, Edi Rama, najavio je "unifikaciju carina", uklanjanje "tarifnih barijera", kao i otvaranje "drugih carinskih punktova" između Kosova i Albanije. 

Opširnije...

ISIS i Kosovo

Još jedan građanin sa Kosova ubijen u Siriji, optužen u slučaju "Badovci"

Dok je juče izvešteno da je u Siriji ubijen K.A., Kosovska policija danas je saopštila da je u ovoj zemlji ubijen i B.I.

Opširnije...

Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Opširnije...

Lobiranje kosovske diplomatije

Albanci odlučili da glasaju za Đukanovića u nedelju: "Glas za Đukanovića od vitalnog značaja za Albaniju i region"

Albanske političke partije u Crnoj Gori, poznate po značajnim razlikama, ovog puta su se složile da njihovi glasovi idu Milu Đukanoviću na predsedničkim izborima u nedelju. "Albanci u Crnoj Gori imaju samo dva izbora, nema srednjeg izbora. Ili srpska strana, ili proevropsko krilo, što predstavlja Đukanović," jedna je od poruka.

Opširnije...

GODINA ZA NAMA

Studentska akcija: Novogodišnji paketići i radionica za učenike škole "Kosovski božur"

Studenti Filozofskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici dodeli su danas 33 novogodišnja paketića učenicima škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur". Pored paketića, pripremili su zakusku, a sa njima su se i družili u okviru radionice koju su, takođe, organizovali. Akcija studenata nosi naziv "I ja sam drug za osmeh dug!"

Opširnije...

Zid i voz

Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

Opširnije...

Čija je Trepča?

Haradinaj: Trepča treba da se preporodi!

"Godina Trepče" - tako kosovska vlada vidi tekuću 2018. A Trepču - "jednim od glavnih stubova razvoja zemlje". "Trepča treba da se preporodi, poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Opširnije...

IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura, Vučić kooperativan u predaji KiM-a

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

Opširnije...

Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

"Park mira - most na Ibru"

Severna Mitrovica: Posle skoro godinu dana nastavljeni radovi "revitalizacije mosta" (VIDEO)

Posle višemesečne pauze, radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i izgradnji pešačke zone nastavljeni su. Zvaničnog obaveštenja iz opštine Severna Mitrovica nije bilo. Radovi su, ipak, vidljivi na terenu.

Opširnije...

"Slučaj Jablanović"

Aleksandar Jablanović kod Vulina u Ministarstvo rada

Nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Aleksandar Jablanović postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rešenje o njegovom postavljenju na tu funkciju potpisao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javio je Tanjug. Jablanović je partijski saborac ministra Vulina.

Opširnije...
«1 2 »