Vesti

Uhapšena kriminalna grupa: Krijumčarili migrante sa KiM-a u Zapadnu Evropu

Sreda 21. februar 2018, 08:00

Zbog krijumčarenja 90 migranata sa područja Kosova i Metohije, preko centralne Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije, do zemalja Zapadne Evrope, MUP Srbije priveo je organizatora i osam pripadnika organizovane kriminalne grupe, saopšteno je iz ovog MUP-a. Veruje se da su krijumčarili migrante u periodu od oktobra 2017. do početka januara 2018. 

Opširnije...

Vlada Kosova pozvala predstavnike svih stranaka u Skupštini da budu deo pregovaračke delegacije

Utorak 20. februar 2018, 21:32

Šef prištinske delegacije za tehnički dijalog sa Beogradom i savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, pozvao je predstavnike političkih partija "svih političkih entiteta" u skupštini Kosova da se pridruže ovoj pregovaračkoj delegaciji, saopšteno je iz kosovske skupštine. Poziv je uputio tokom današnjeg izveštavanja pred Odborom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije. 

Opširnije...

Dan Aškalija: O njihovim pravima govoriti svakog dana i na svakom mestu

Utorak 20. februar 2018, 18:41

Danas se obeležava Dan Aškalija. U Prištini je održana konferencija pod pokroviteljstvom Kancelarije za pitanja zajednica pri Kancelariji kosovskog premijera. Konferenciju je otvorio Ramuš Haradinaj, a čestitku je tokom održavanja uputio i prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Opširnije...

Dveri i DJB traže posebnu sednicu Skupštine o KiM-u: Samo najviši organ Republike Srbije ne razmatra najvažnije nacionalno pitanje

Utorak 20. februar 2018, 17:40

Dveri i pokret Dosta je bilo zatražili su danas vanrednu skupštinsku sednicu o, kako su naveli, "međunarodnm pritiscima na državne organe Republike Srbije u vezi sa pregovorima i situacijom na KiM-u". Traže takođe da na ovoj sednici na pitanja narodnih poslanika odgovaraju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Zahtevaju da prisustvuje i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji, navode, aktivno učestvuje u pregovorima o budućnosti KiM-a.

Opširnije...

Zvaničnik USAID-a za Evropu u poseti Severu

Utorak 20. februar 2018, 16:30

Asistent administrator USAID-a za Evropu i Evroaziju Brok Birman (Broke Bierman) boravio je danas na Severu Kosova. Jutros se u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sastao sa predsednikom ovog suda Nikolom Kabašićem, potom u Zvečanu sa gradonačelnikom Vučinom Jankovićem. Obišao je i predškolsku ustanovu "Lane", a posetu je završio obilaskom preduzeća za proizvodnju nameštaja "Univer" čiji je rad, između ostalog, pomogao i USAID.

Opširnije...

Vučić: Više puta sam razgovarao sa Ivanovićem, znali smo za njihove različite sukobe na Severu

Utorak 20. februar 2018, 11:50

Cela akcija koju su vodili po pitanju Olivera Ivanovića i posle toga usmerena je samo na otimanje Severa Srbiji, Srbima. Ne odbacujem mogućnost krivice ni na jednoj strani. Nacrtan je Srbin, samo se čeka da svi kažu to ime. Imamo određene sumnje i nadležni organi će da nastave da rade po tom pitanju. Ja sam skoro siguran da su tu upleteni ljudi sa različitih strana - kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Čirilica" na TV Happy. Postojao je sukob između Milana Radojičića i Olivera Ivanovića, tvrdi: "sukob postoji 10-15 godina, ma kakvi, 18 godina". Naravno da ima kriminala na Severu, kaže. A gde ga nema? - pita

Opširnije...

Preševo: Pronađena marihuana, sumnja na putnika iz Prištine

Utorak 20. februar 2018, 08:00

Dva kilograma marihuane zaplenjeno tokom proteklog vikenda na prelazu Preševo. Sumnja se da je pripadala putniku iz Prištine.

Opširnije...

Počeo Vaskršnji post

Utorak 20. februar 2018, 07:30

Opširnije...

Tači primio potvrdu priznanja Kosova od zvaničnika Gvineje Bisao

Ponedeljak 19. februar 2018, 20:55

Predsednik Kosova, Hašim Tači, primio je danas potvrdu priznanja Kosova od predsednika Gvineje Bisao. Sa Tačijem su se sastali ministar i savetnik predsednika države - Fabien Sagno i Paulin Kabrala, koji su mu predali pismo, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Opširnije...

Unutrašnji dijalog: Konačni sud o KiM-u daće narod Srbije na demokratski predviđen način

Ponedeljak 19. februar 2018, 19:10

Kosovo je sve prisutnije na međunarodnoj sceni, sa zvezdicom ili bez. Jedino im nedostaje stolica u UN. Prioritet vlasti u Prištini je priznavanje nezavisnosti; svako odricanje Srbije od Kosova i Metohije dalo bi nosiocima NATO agresije pravnu i moralnu satisfakciju i opravdanost napada tokom 1999; javnost nije spremna na konačno rešenje pitanje KiM-a, ali se moraju uzeti u obzir svi elementi koji su važni za rešavanje - neki su od stavova iznetih na najnovijem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji

Opširnije...

Vulin predložio razgraničenje između Srbije i "Velike Albanije" - na Kosovu i Metohiji

Ponedeljak 19. februar 2018, 17:25

"Velika Albanija je najveća pretnja za mir na Balkanu. Ideje o tome da svi Albanci žive u jednoj državi ili da imaju jednog predsednika jesu dokaz Velike Albanije. Upravo zbog toga, ja sam predlagao i predlažem da se razgraničenje između nas i Velike Albanije mora ustanoviti na Kosovu i Metohiji. I na KiM-u širenje Velike Albanije mora da bude zaustavljeno" - ovo je danas rekao, u prisustvu vojnih lica, srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin.

Opširnije...

Marko Đurić: Postoji trend kriminalizacije Severa (VIDEO)

Ponedeljak 19. februar 2018, 15:43

"Pa Vi ste prvi čovek Vlade Srbije na Kosovu. Viđeni ste sa gospodinom Radoičićem u nekoliko navrata...otvarali ste šampanjac na proslavi pobede Srpske liste. Takođe, on je sedeo u prvom redu zajedno sa vama na jednom mitingu Srpske liste, pa me zanima kakva su vaša saznanja kakva je uloga Milana Radojičića na Kosovu," ovako je novinar Insajdera, Saša Dragojlo, danas na konferenciji za štampu, koju je držao Đurić sa učesnicima unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, pojasnio prvom čoveku Vlade Srbije zaduženom za pitanje Kosova i Metohije. 

Opširnije...

Jevtić sa Maksimiukom: Od vitalnog značaja nastaviti dijalog u Briselu, formirati ZSO

Ponedeljak 19. februar 2018, 14:33

Potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom Kanade u Hrvatskoj, zaduženim i za Kosovo, Danielom Maksimiukom (Daniel Maksymiuk).

Opširnije...

Brnabić neprijatno iznenađena onim što je Pahor rekao o Kosovu pre nedelju dana

Ponedeljak 19. februar 2018, 13:53

"Ta izjava da će Slovenija da lobira za pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo da priznaju Kosovo nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom. Ja sam jako neprijatno iznenađena sa tim. Mislim da stvarno to ne doprinosi ni saradnji, ni regionalnom pomirenju i ne vidim nikakav razlog da se Slovenija u to meša." Ovako se predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, oglasila povodom izjave predsednika Slovenije, Boruta Pahora da su "spremni da ubede pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova". Slovenački predsednik je ovu poruku uputio pre nedelju dana, iz Prištine. 

Opširnije...

Šalja: Ubistvo Ivanovića da bi se sačuvao status kvo na Severu, postignuto obrnuto

Ponedeljak 19. februar 2018, 13:01

Sever Kosova je danas ničija zemlja. Formalno je to deo Kosova, realno još nije - ipak je uticaj Srbije još ogroman, iako je predsednik Vučić rekao da Srbija nema ingerencije i što se tiče vođenja istrage u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Njegovo ubistvo odgovara svima kojima odgovara da vladavine prava nema na Severu.

Opširnije...

Rama: Jedan predsednik za Kosovo i Albaniju kao simbol jedinstva. Popović: Ramu proglasiti personom non grata

Ponedeljak 19. februar 2018, 10:44

"Kosovo i Albanija treba da imaju zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade, ili diplomatske misije. Ali zašto ne bi imali jednog predsednika kao simbol nacionalnog jedinstva i nacionalne politike sigurnosti?" - predložio je albanski premijer, Edi Rama, prenosi Gazeta Express. On je svoj predlog izneo na jučerašnjoj svečanoj sednici kosovske skupštine povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ipak, ova ideja, dodaje, "možda nije prava na nacionalnom nivou", jer "nam istorija kaže da nije moguće da se san ispuni". Nakon ove poruke iz Prištine, poruka iz Beograda. Ramu u Srbiji proglasiti personom non gratom, kaže predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović i ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Opširnije...

Vučić: Zamolio sam SAD da pomognu i zamole Albance za fleksibilnija rešenja

Ponedeljak 19. februar 2018, 10:08

"Ja sam zamolio Sjedinjene Američke Države da nam, kao zemlja koja je imala snažan uticaj na stvaranje onoga što Albanci danas, i mnogi drugi, nazivaju kosovskom nezavisnošću, pomognu u stabilizaciji regiona time što će kosovske Albance zamoliti za fleksibilnija rešenja i za rešenja koja će da znače istinski kompromis" - poručuje predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Svoju molbu uputio je američkom senatoru Ronu Džonsonu koji je juče boravio u Beogradu.

Opširnije...

Danas novi razgovori u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u

Ponedeljak 19. februar 2018, 08:00

Novi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji održava se danas. Organizuju ga Fakultet za diplomatiju i bezbednost i Radna grupe za pružanje podrške unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 432 »