Vesti

Priština posle presude Mladiću: Emotivan dan, pravda za žrtve, Vučićeva demagogija

Sreda 22. novembar 2017, 19:45

Nekadašnji glavni komandant Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, osuđen je danas na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja, saopštio je Haški tribunal. Odluka ovog suda izazvala je čitav niz reakcija, kako srpskih zvaničnika, tako i onih iz regiona i međunarodnih. Oglasili su se i njihove kolege iz Prištine. Pozdravljaju odluku suda, kritikuju reakciju zvaničnog Beograda, a pojedini i srpskog predsednika. Reakcije srpskih predstavnika kosovske vlade za sada nema.  

Opširnije...

Vučić i Žaber: Čvrst libanski stav o nepriznavanju Kosova

Sreda 22. novembar 2017, 16:55

Liban snažno ostajе uz Srbiju kada jе rеč o Kosovu, poštujući njen tеritorijalni intеgritеt i suvеrеnitеt - poručio je ambasador Libanskе Rеpublikе, Tufik Žabеr, tokom sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. 

Opširnije...

Na sajmu privrede u Tirani više od stotinu srpskih privrednika

Sreda 22. novembar 2017, 15:20

U Tirani sutra počinje 24. Međunarodni sajmu privrede na kojem učestvuje 41 srpska kompanija. Tokom sajma, u subotu 25. novembra biće održana i prva skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija. Nastup srpskih privrednika organizuju Privredna komora i Razvojna agencija Srbije a privrednu delegaciju predvodi predsednik komore Marko Čadež.

Opširnije...

NUNS osudio "diskriminatorsko ponašanje" Srpske liste prema novinarima: Da se izvine zbog uvredljivog ponašanja Simića

Sreda 22. novembar 2017, 14:15

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminatorsko ponašanje Srpske liste prema novinarima i medijima. NUNS poziva rukovodstvo Srpske liste da se javno izvini novinarima i javnosti zbog krajnje neodgovornog i uvredljivog ponašanja Igora Simića, zaduženog za saradnju te stranke sa medijima i poslanika u Skupštini Kosova. Reagovao je i UNS koji je preneo naš jučerašnji tekst.

Opširnije...

Tribina "Srbija 1217. nastavak kraljevina" sutra u Gračanici

Sreda 22. novembar 2017, 12:30

Povodom obeležavanja osam stotina godina od krunisanja Stefana Nemanjića za prvog srpskog kralja, u Gračanici će sutra biti održana tribina "Srbija 1217. nastanak kraljevine". Govoriće profesori Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Siniša Mišić i Radivoj Radić.

Opširnije...

Goraždevac: Nova serija krađe stoke

Sreda 22. novembar 2017, 11:26

Tokom prošle noći u srpskim domaćinstvima u Goraždevcu ukradena su dva vozila i stoka. Kako javlja Radio Goraždevac, Mišku Jovanoviću je ukraden kombi, a Branku Stevanoviću je iz dvorišta nestao automobil.

Opširnije...

Papadopulo posle emisije RTK o EULEX-u: Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu

Sreda 22. novembar 2017, 10:13

"Misija u potpunosti poštuje integritet kosovskog pravosudnog sistema, a potom i sve odluke i presude kosovskih sudova, u kojima su sudije EULEX-a uključene i  stoga potpuno integrisane. Odluku koja je osporena na programu na RTK doneo je Vrhovni sud Kosova,” naglasila je šefica Misije EULEX, Aleksandra Papadopulo (Alexandra Papadopoulou), u saopštenju za medije, a kao odgovor na program koji je nedavno emitovan na Radio televiziji Kosovo u kojem je ova televizija iznela sadržaj elektronske prepiske između sada već bivšeg sudije vrhovnog suda Malkolma Simonsa i šefa civilnih operacija Evropske unije, Keneta Dina i u kojoj se ukazuje na neprofesionalno ponašanje poljskog sudije EULEX-a Daniela Sielickog u donošenju sudske odluke za optužene u slučaju "Drenica 2".

Opširnije...

Premijer Gruzije: Ostajemo pri stavu, ne priznajemo Kosovo; Argentina poštuje teritorijalni integritet Srbije

Sreda 22. novembar 2017, 07:15

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastali su se u utorak u Tbilisiju sa premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, sa kojim su razgovarali o daljem razvoju političkih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje.

Opširnije...

Simić o bojkotu KoSSeva: Jeste li primetili da je debata završena? Ničić: Ovakvo ignorisanje novinara nezabeleženo u novijoj istoriji

Utorak 21. novembar 2017, 19:10

"Ja da sam na mestu KoSSeva, ja bih se pitao kako je moguće da Srpska lista sarađuje sa preko 270 medijskih kuća, a nema saradnju samo sa vama". "Ja nisam video registraciju kako se vodite" - deo je odgovora šefa kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom, poslanika u Skupštini "Republike Kosovo", predsednik Komisije za prava, interese zajednica i povratak kosovske skupštine i predsednika Nadzornog odbora Mreže Most u sistemu Republike Srbije, Igora Simića, koji je dao na pitanje zašto već četiri meseca ne odgovara na telefonske pozive i pisane upite redakcije KoSSev portala. On je danas zatražio i da zakažemo sastanak sa Srpskom listom upravo pisanim putem - mejlom, kako bismo dobili odgovor, a na dodatna pitanja nije želeo da odgovori. Simić je dva puta ponovio da "ne odgovara mimo protokola" i da je danas "napravio izuzetak". Srpska lista svakodnevno ignoriše novinare, ovo nije zabeleženo u novijoj istoriji. Komunikacija se svela na saopštenja u kojima se neretko otvoreno iznose neistine, koje nažalost pojedini mediji prenose ne proveravajući navode - tvrdi prvi čovek UNS-a na Kosovu i Metohiji, Budimir Ničić.

Opširnije...

Dačić: Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011.

Utorak 21. novembar 2017, 17:55

Gvineja Bisao povukla je danas odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Opširnije...

Suprotstavljeni stavovi o ZSO: Očuvanje identiteta Srba sa Kosova, integracija u kosovski sistem, alat Beograda

Utorak 21. novembar 2017, 16:45

Priština Asocijaciju opština sa srpskom većinom vidi kao proces kojim bi se konačno zaključila integracija Srba na Kosovu; Zajednicu srpskih opština - kako Srbi nazivaju ovu još neformiranu organizaciju, kosovski Srbi vide kao vitalni instrument za očuvanje identiteta, mogućnost života kao odvojene zajednice unutar Kosova, očuvanja veza sa Beogradom, radnih mesta, socijalne zaštite i zdravstva koje finansira Beograd, očuvanja srpskog obrazovnog sistema, te zdravstvenih usluga u okviru Kosova. Kako Zajednicu srpskih opština, ili Asocijaciju vide kosovski Srbi, a kako Beograd i Priština - pitanja su na koja su danas u Severnoj Mitrovici odgovarali istraživači Grupe za istraživanje praktičnih politika na Balkanu (Balkans Policy Research Group – BPRG).

Opširnije...

EU posmatračka misija: Atmosfera u srpskim sredinama bez većih incidenata, podrška Srpske protivkandidatu nesvakidašnji događaj

Utorak 21. novembar 2017, 15:00

Atmosfera u većinski srpskim sredinama - Klokotu i Partešu bila je polarizovana, ali je bez pojave većih incidenata, ocenila je Izborna posmatračka misija Evropske unije koja je nadgledala izborni proces tokom drugog kruga kosovskih izbora za gradonačelnike, održanih u nedelju.

Opširnije...

Sutra isplata naknada za nezaposlene

Utorak 21. novembar 2017, 10:00

Nacionalna služba za zapošljavanje sutra počinje sa isplatom privremenih novčanih naknada za lica sa i izvan teritorije Kosova i Metohije. 

Opširnije...

Preregistracijom firme na Kosovo do utaje poreza Srbiji?

Utorak 21. novembar 2017, 09:50

MUP Srbije u saopštenju o jučerašnjim hapšenjima navodi jedan slučaj koji ukazuje na mogući mehanizam zloupotrebe prilikom preregistracije firmi na kosovske adrese u zvaničnom registru Srbije. Insajder je ranije pisao o masovnom preseljenju firmi na Kosovo, pa je na samo tri adrese u Prištini u poslednjih nekoliko godina preregistrovano čak 80 kompanija.

Opširnije...

Vrhovni sudija napustio EULEX zbog korupcije: "Ne želim više da budem deo ove farse"; EULEX: Simons pod istragama; Bamieh: On je uzbunjivač za laži EULEX-a

Utorak 21. novembar 2017, 08:00

Korupcija u srcu misije: "Ne želim više da budem deo ove farse," kaže Malkolm Simons

Opširnije...

Batut: 194 obolelih od malih boginja, sa KiM-a 139

Utorak 21. novembar 2017, 07:30

Оd pоčеtка окtоbrа do jučerašnjeg dana, u Srbiji je, uкljučuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, rеgistrоvаno uкupnо 194 slučајevа mаlih bоginjа, оd којih su 42 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnа u Institutu Tоrlак, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut". Od tog broja sa teritorije Kosova i Metohije je 139 obolelih osoba. Radi se o slučajevima iz sredina nastanjenim većinski srpskim, odnosno nealbanskim stanovništvom. Оd uкupnоg brоја оbоlеlih, 36% је bilо hоspitаlizоvаnо ili је hоspitаlizаciја u tокu. Оd tеžih коmpliкаciја mаlih bоginjа, коd 13 оbоlеlih оsоbа rеgistrоvаnа је upаlа plućа. Nа tеritоriјi Srbiје intеnzivnо sе sprоvоdi vакcinаciја svih nеvакcinisаnih i nеpоtpunо vакcinisаnih оsоbа uzrаstа оd nаvršеnih 12 mеsеci dо nаvršеnih 14 gоdinа, javljaju iz Batuta. Pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Srbije na snazi su od 9. oktobra. 

Opširnije...

Nedelja CEFTA-e u Beogradu: Kosovo preuzima predsedavanje

Utorak 21. novembar 2017, 07:00

U Beogradu danas počinje nedelja CEFTA-e. Na sastanku Sekretarijata CAFTE-e predsedavanje će od Srbije preuzeti Kosovo. 

Opširnije...

Matvijenko: Rusija nije i neće priznati Kosovo

Ponedeljak 20. novembar 2017, 18:37

"Mi nismo priznali i nećemo priznati nezakonito proglašenu državnost Kosova" - poručila je danas u Skupštini Srbije predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije, Valentina Matvijenko.

Opširnije...

Apel sadašnjih i bivših poslanika: Poništiti briselske sporazume, raspisati referendum, unutrašnji dijalog lažan

Ponedeljak 20. novembar 2017, 16:35

U svom javnom apelu istovremeno navode da unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je pokrenuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, smatraju lažnim. Ocenjuju ga kao pokušaj da se prikrije "prava namera" aktuelne vlasti - da se u 2018. potpiše pravno obavezujući dokument o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa, kako kažu, "takozvanim nezavisnim Kosovom".

Opširnije...

Novinarstvo - profesija visokog rizika

Ponedeljak 20. novembar 2017, 15:20

Niske plate, loši uslovi rada, nedostatak ugovora, sloboda izražavanja i ono najvažnije, bezbednost, najveći su problemi medijskih radnika, poručeno je sa okruglog stola "Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu".

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 394 »